TRÅR VANNET: Eidos Eiendomsutvikling vurderer å bygge 200 leiligheter i den nye Fjordbyen i Lier/Drammen.Illustrasjon: Eidos Eiendomsutvikling

Vil bygge flytende boliger i Drammen

Edios Eiendomsutvikling vurderer å bygge leiligheter som flyter på vannet og kunstige boligøyer i Drammensfjorden

Publisert

– I det som skal blir Fjordbyen på grensen mellom Lier og Drammen er det to store bukter. Vi har fått godkjent reguleringsplan for å fylle ut den ene av disse buktene, sier Torgeir Finnerud, daglig leder i Eidos Eiendomsutvikling.

Den andre bukten kan ikke fylles ut på grunn av dybde og grunnforhold.

– I parallelloppdrag fra 2011 hadde Asplan Viak foreslått flytende konstruksjoner i denne bukten. Vi ønsket derfor å se på alternativer rundt flytende konstruksjoner, sier Finnerud.

Les også: Alt klart for Boligutviklingsdagene 2016

Høyere utnyttelsesgradBakgrunnen for prosjektet er at Eidos Eiendomsutvikling ser at flere sjønære prosjekter ikke klarer å utnytte den kvaliteten som vannet er.

– Vi jobber nå med å se på konkurransekraften i større flytende konstruksjoner. Vi tror nok detter er noe vi vil se mer av etter hvert. Det er presentert et prosjekt i Hortens indre havn med flytende boliger. Det blir spennende å se mottakelsen av dette, sier han.

Edios Eiendomsutvikling har også vært på inspirasjonstur til Amsterdam, og sett på flytende boligprosjekt i kanalbyen.

– Disse er velfungerende, men de har kun små konstruksjoner og løsninger bygget på lektere. Det som også viser seg er at dette i stor grad er individualistene som velger disse løsningene, sier han.

Les også: Sterk boligprisutvikling i juni

Prisvennlig– Mindre flytende konstruksjoner (en og små flerfamiliehus) har kostnader omtrent som vanlige hus. Det vi ønsker å se på konkurransekraften i er større konstruksjoner. Her arbeider vi sammen med Dr. Techn Olav Olsen for å utrede dette. De har landets fremste kompetanse på kombinasjonen flytende betong, forklarer eiendomsutvikleren.

Det er også flere fordeler tilknyttet byggeformen ifølge Finnerud, den tar blant annet hensyn til vannstigning, grunnforhold og nærhet til vann. Utfordringene derimot er forhold til regelverk og godkjenninger – med flere.

– Samt at det ikke finnes markedserfaring, understreker han.

Les også: Stadig flere investerer i utleiebolig

200 flytende boligerNår det blir aktuelt med slike boliger, og hvor mange de vurderer å bygge er fortsatt usikkert.

– Det er ikke bestemt enda. Prosjektet er i en tidlig fase, og vi starter med områdereguleringen nå etter ferien. Jeg antar at dette vil ta inntil tre år å gjennomføre, sier eiendomsutvikleren.

Det vil kun være et mindre antall boliger som vil bli flytende. Utredningen går på 200 stykker, og Fjordbyen i Lier/Drammen vil inneholde minst 10.000 boliger totalt.

Les også: Boligsalget når nye høyder

Les også: Nytt selskap satser på leiligheter og boliger

 

Powered by Labrador CMS