720 MILLIONER: Nye Vålerenga Stadion skal stå kampklar i august 2017. Anlegget har en prislapp på 720 millioner kroner.

Pengene ruller på norske stadion

Både fotballklubber, kommuner, fylkeskommuner og rike onkler er inne på eiersiden i norske stadionanlegg. Men det kan være risikabelt å investere i et fotballstadion: Leieinntektene er i stor grad knyttet til sportslig suksess.

Publisert

Til høsten neste år skal Vålerengas nye stadion på Valle stå kampklar. Hovedstadsklubben forlater dermed Ullevål Stadion, som har vært hjemmearena siden år 2000.

For Aktieselskapet Ullevaal Stadion, som eies av Norges Fotballforbund, vil ikke flyttingen ha nevneverdige økonomiske konsekvenser

VIF forlater Ullevål– Vi ønsker Vålerenga lykke til med nytt stadion. Nå må vi snu oss rundt for å få til annet bruk av Ullevål, men økonomisk sett betyr ikke dette noe for oss, sier daglig leder Jack Hemmestad i Aktieselskapet Ullevaal Stadion.

Leiekontrakten er knyttet opp mot publikumsoppslutningen, og siden tribunene på Ullevål ofte har vært glisne på Vålerengas hjemmekamper, har leieinntektene blitt deretter.

– Men sånn er sporten. Det går opp og ned, sier Hemmestad.

Les også: Fikk ja til boliger på Valle Hovin

Oslo i særstillingHan mener at Oslo er i en særstilling når det gjelder å få publikumsoppslutning.

– I Oslo har folk veldig mange ulike tilbud å velge mellom. Identiteten i Oslo er heller ikke så sterk som i mindre byer, hvor folk kommer på kamp uansett. Laget må ligge på øverste del av tabellen, ellers faller interessen, sier han.Aktieselskapet Ullevaal Stadion eier mesteparten av Ullevål Stadion, mens Oslo Pensjonsforsikring er eier av næringsfasilitetene mot øst og nord. Aktieselskapet har levert gode resultater i en årrekke.

50 mill. i leieinntekterSelskapet har ca. 50 millioner kroner i årlige leieinntekter fra næringsarealene, hvor Norges Fotballforbund, Norges Idrettsforbund og tilhørende særforbund er leietakere. I tillegg kommer private leietakere som Heltberg Gymnas, Coop, Burger King, Milsluker´n og en rekke andre.

Næringsarealene står for omtrent halvparten av leieinntektene, mens resten kommer fra arrangementer på selve stadion.

Cupfinale og Springsteen– Landskampene og cupfinalen genererer store inntekter for oss. I tillegg kommer inntekter fra konserter. I år kommer Bruce Springsteen til Ullevål, en konsert som ble utsolgt på 24 minutter. Det tjener vi bra på, sier Hemmestad.

– Hva er suksessfaktorene for et stadionanlegg?

– Det sportslige er viktigst, slik at man kan få publikumsoppslutning og tiltrekke seg sponsorer. I tillegg bør det være et godt VIP-konsept for å optimalisere inntjeningen på hver kamp, svarer han.

Les også: Har leid ut 2500 m2 på Ullevål

Dyre fasiliteterDessuten må det tenkes gjennom hvordan fasilitetene skal utnyttes utenfor sesongen.

– Det er dyre fasiliteter hvis de står tomme, påpeker han.

– Hvis det også er mulig å få til en næringsdel i bygningskroppen, har man lagt et godt grunnlag for suksess, sier Hemmestad.

Akkurat det har Vålerenga gjort. Osloklubben, som fikk kjøpe tomten på Valle av Oslo kommune for 1 krone, får integrert en videregående skole i anlegget. Det gir årlige leieinntekter på drøyt 20 millioner kroner.

Kjøpte tomt for 1 krone– Det hadde vært vanskelig å realisere et nytt stadion uten leieavtalen for den videregående skolen, samt det faktum at fikk kjøpe tomten til 1 krone, sier administrerende direktør Stig Ove Sandnes i Vålerenga Kultur- og Idrettspark AS, som eies av Vålerenga Fotball.

Klubben videresolgte en del av tomten til NCC, som betalte 300 millioner kroner inklusive infrastruktur. NCC solgte videre en del av tomten til Selvaag Bolig.

Les også: Selger Ullevål Stadion

Leier ut til skoleI tillegg til leieinntektene fra den videregående skolen, inngår et torg med drøyt 3.000 kvadratmeter næringsarealer som skal leies ut. Dernest kommer inntektene fra Vålerenga Fotball, både topp- og breddefotball. Elitedelen skal betale markedspris for å spille på stadion.

– Slik vi har lagt det opp nå, er ikke økonomien til nye Vålerenga Stadion avhengig av sportslig suksess. Det hadde vært kritisk hvis økonomien var avhengig av at vi ble topp tre i Tippeligaen. Men det sier seg selv; jo større sportslig suksess, jo flere tilskuere og mer baneleieinntekter blir det, sier Sandnes.

Les også: RBK solgte til Buchardt

Bunnen nådd i ÅlesundHelge Blindheim, administrerende direktør i Ålesund Stadion KS, bekrefter at publikumsoppslutningen er viktig for inntjeningen. De siste årene har imidlertid besøkstallene på Color Line Stadion vært så lave at bunnen er nådd for leieinntektene for denne delen av anlegget.

– Publikumsnivået er kommet ned på minimumsnivået i leiekontrakten. Når det er sagt, har vi hatt 5 år med fullsatt stadion, så vi er litt bortskjemt, sier Blindheim.

NæringsarealerHan beskriver likevel økonomien i Ålesund Stadion KS som sunn, og det til tross for at selskapet – med unntak av 2005 og 2013 – har gått med underskudd.

– I regnskapet må det også tas hensyn til avskrivningstakten, samt hva vi ønsker å nedbetale på lån. Vi har dessuten uinnkalt kapital på 27 millioner kroner, sier han.

Ålesund Stadion KS har ca. 5,4 millioner kroner i årlige leieinntekter fra næringsarealer, som blant annet leies ut til Mattilsynet, PwC og ISS.

Les også: Ettergir 1,25 mil i husleie

Et skjørt fenomen– Det er viktig å ha noen store næringsleietakere, for en fotballklubb er et skjørt fenomen. Noen er avhengige av rike onkler, sier Blindheim.

– Med Color Line-eier Olav Nils Sunde har også dere en rik onkel på laget?

– Ja da, og uten ham hadde det ikke vært noe Color Line Stadion. Men etter dette må vi stå på egne ben, svarer han.Ålesund Stadion KS består av flere lokale næringslivsbedrifter og med sfæren rundt Color Line AS og Olav Nils Sunde som dominerende eiere.

 

Tippeligaen 2016:

Bodø/GlimtKlubben kvittet seg med eierskapet i Aspmyra Stadion og har nå fått orden på økonomien. Det kommunale selskapet Bodø Spektrum eier i dag gressmatta og de to nyeste tribunene, mens den lokale forretningsmannen Kjell Lorentsen eier resten av anlegget.

BrannBrann Stadion AS eies 100 prosent av SK Brann. Det jobbes nå med en mulighetsstudie for å se om det finnes muligheter for en alternativ plassering av Brann Stadion, som i dag ligger tett på et boligfelt.

HaugesundEies av FK Haugesund AS og Haugesund kommune. Førstnevnte har en rekke aksjonærer, hvorav Fotballklubben Haugesund bare har en eierandel på 1,3 prosent.

LillestrømÅråsen Stadion er eid av Åråsen Eiendom, som er et 100 prosent LSK-selskap.

MoldeAker Stadion eies av Stiftelsen Aker Stadion i og Stiftelsen Aker Stadion ii. Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten har vært betydelige bidragsytere for hjemmearenaen til Molde. I 2014 fikk klubben en gave på 125 millioner kroner, som ble brukt til investeringer på Aker Stadion.

OddSkagerak Arena eies av Odds Ballklubb.

RosenborgRosenborg Ballklub er hovedaksjonær i Lerkendal Stadion AS med en post på 58,75 prosent. På eiersiden er også Trondheim kommune, Eiendomsspar, Danske Bank, DnB Livsforsikring, I.K. Lykke, Bravida og Skanska.

Sarpsborg 08Sarpsborg Stadion eies av Sarpsborg kommune.

SogndalFosshaugane Stadion ligger på Fosshaugane Campus, som er bygget av Sogn og Fjordane fylkeskommune. Høgskolen i Sogn og Fjordane og Sogndal vidaregåande skule er også lokalisert på campusen. I tillegg leies det ut kontor til ca. 175 ansatte i ulike virksomheter.

StabækStabæk hadde hjemmebane på Telenor Arena på Fornebu i perioden 2009-2011, men klubben måtte innse at det ble for dyrt å spille på den Kjell Chr. Ulrichsen-eide areaen. Derfor flyttet Stabæk tilbake til Nadderud Stadion på Bekkestua. Nadderud Stadion er i såpass dårlig forfatning at UEFA ikke ville godkjenne den som arena i Europa League. Bærum kommune jobber med planer for et nytt anlegg.

Les også: Har tapt 100 mill på Telenor Arena

StartKristiansand kommune eier den sportslige delen av Sør Arena, mens næringsbygget med 800 kontorplasser eies av Sameiet Start Stadion. Her er blant andre Rasmussengruppen inne på eiersiden.

StrømsgodsetMarienlyst Stadion eies av Drammen kommune.

TromsøSelskapet Alfheim Stadion ii er eid av Tromsø kommune, TIL Fotball og Troms Kraft. I fjor kjøpte milliardær og TILs velgjører, Trond Mohn, to etasjer av bygningsmassen på Alfheim Stadion for 38 millioner kroner fra en investorgruppe. Disse leier han ut til klubben for 1 krone i året. I tillegg kan TIL leie ut arealer i bygget.

VikingKlubben sliter med økonomien, og ifølge Stavanger Aftenblad er majoriteten av aksjonærene i Viking Fotball ASA villige til å stille opp. Blant annet er det ønsker om å legge kunstgress på Viking Stadion. Stiftelsen Viking eier 14,8 prosent av aksjene i Viking Fotball ASA. Blant de andre aksjonærene er Stavanger Investering, SR Investering, Maaseide Promotion (Bjørn Maaseide), Tveteraas Eiendomsselskap, Det Stavangerske Dampskibsselskap, Hodne Kapital og Øgreid AS.

VålerengaNye Vålerenga Stadion eies 100 prosent av klubben.

AalesundColor Line Stadion eies av Ålesunds Stadion KS, som består av flere lokale næringslivsbedrifter og med sfæren rundt Color Line AS og Olav Nils Sunde som dominerende eiere.

Powered by Labrador CMS