15.000 M2: Salget av 15 000 kvadratmeter eiendomsmasse på Kongsvinger løftet 1. kvartalstallene godt i AKA Eiendom. Men fremover vil selskapet prioritere å kjøpe fremfor å selge, sier daglig leder Paal E. Haakensen.

Firedoblet kvartalsresultatet

Og bare i år har AKA Eiendom overtatt 12 eiendommer.

Publisert

AKA Eiendom leverte et resultat før skatt i årets 1. tertial på 119,7 mill. kroner mot 25,9 mill. kroner i samme periode i fjor. AKAs daglige leder kan se tilbake på et 1. tertial som er over normalt sterkt. Det ekstra gode resultatet skyldes salg av 2 storhandelseiendommer i tillegg til god utvikling i den underliggende eiendomsdriften.

Summen av dette ga AKA driftsinntekter på 214,2 millioner kroner i 1. tertial 2016 mot 101,4 mill. kroner i tilsvarende periode i 2015. Resultatmessig gevinst fra salg av eiendommer i 1. tertial 2016 utgjør 86,2 mill. kroner. Driftsresultatet i tertialet er på 161,1 millioner kroner – som også er nesten 100 millioner mer enn i fjor, opplyser selskapet på sine nettsider.

– Vi er meget fornøyd med å se at godt og hardt arbeid i hele organisasjonen bidrar til at konsernet leverer sterke tall. Likevel, vi skal ikke lene oss tilbake, men fortsatt stå på for å skape gode resultater fremover også, sier finansdirektør Jane K. Gravbråten og daglig leder Paal E. Haakensen.

Les også: Tar handelseiendom til nye høyder

– Salgene i 1. tertial er unntakene som bekrefter regelen om at vi er offensive oppkjøpere av handelseiendommer, forsikrer Haakensen. Salgene må sees i sammenheng med styrets ønske om å eksponere seg noe tyngre i rene dagligvareeiendommer.

Hittil i 2016 har AKA overtatt 12 nye eiendommer. I tillegg har selskapet inngått avtaler om å overta ytterligere 7 eiendommer. AKAs geografiske satsningsområde har også utvidet seg ytterligere i 2016. Eiendomsselskapet er nå aktive i hele Norge syd for Nordland.

Salget av to storhandelseiendommer (Moss og Porsgrunn) i 1. tertial og ytterligere en storhandelseiendom i mai 2016 (Kongsvinger) har gitt en samlet netto likviditetsfrigjøring på ca. 210 millioner kroner. Med bakgrunn i dette besluttet nylig styret å gi enda mer gass på investeringssiden. Det opprinnelige investeringsbudsjettet på 700 millioner kroner ble øket til inntil 1 milliard kroner. Dette betyr at AKA har mere krutt på lager til å foreta gode investeringer inneværende år.

– Vårt investeringsbudsjett var i praksis brukt opp. Valget stod mellom å permittere staben eller øke investeringsrammen for 2016, fleiper Aage Thoresen.

– Valget var enkelt, smiler AKA-gründeren, som regner med at selskapet vil kontrollere om lag 170 eiendommer når 2016 er omme.

Dette betyr at AKA ved årsskiftet vil ha en eiendomsmasse på cirka 300.000 kvadratmeter.

Les også: Satser 50 mill på nybygg

Planene for perioden fram til 2020 betyr at det heller ikke slakkes av på farten i årene som kommer.

– Vi regner med å holde god marsjfart, forklarer daglig leder Paal E. Haakensen.

– Går det som vi planlegger plasserer vi ytterligere 2 milliarder i eiendomsmarkedet fram mot 2020. Lykkes vi tilsier prognosene at vi passerer 236 eiendommer og 414.000 kvadratmeter i denne perioden, forteller Haakensen, som er ydmyk for det store arbeidet som venter staben på Hønefoss.

Les også: Satser 70 millioner på storhandelsbygg

– AKA har utviklet seg i et høyt tempo de siste årene. Det er viktig for oss å beholde bakkekontakten og samtidig være bevisst på hva en ytterligere vekst krever av oss. Kompetanse, engasjement og samarbeid i alle ledd i organisasjonen, og et godt samarbeid med våre kunder og leverandører av varer og tjenester, er viktige suksesskriterier for om vi lykkes fremover.

Les også: Overtar Rema-eiendommer

Les også: Kjøper i Arendal

Les også: Overtar Europris-eiendommer

Powered by Labrador CMS