LÅN I EN FEI: - Vi jobber med en løsning der man skal kunne få innvilget lån mens man er på visning, sier Trond Bentestuen, konserndirektør personmarked i DNB.

Vil innvilge boliglån på visning

Og DNB forventer fortsatt boligprisvekst.

Publisert

– Boligprisveksten i Oslo kommer til å fortsette, dog ikke i samme tempo som før. Det bygges for å boliger i Oslo, og vi er ikke redd for at vi er inne i en boligboble.

Dette sier Trond Bentestuen, konserndirektør personmarked i DNB. Han var blant foredragsholderne under DNBs årlige boligseminar i Oslo i går. Seminaret var lagt til Oslo Sparebanks ærverdige, gamle hovedkontor i Oslo sentrum, nå Sentralen. Bygget eies av Sparebankstiftelsen DNB, som kjøpte bygget av DNB i 2007.

– Det er mange årsaker til at vi tror på fortsatt prisvekst, men en viktig faktor er selvfølgelig at etterspørselen er større enn tilbudet. I tillegg er rentene lave. Vi forventet lavere etterspørsel etter boliglån da vi gikk inn i 2016, og slik ble det helt til vi passerte februar. Etter påske har forespørselen etter boliglån eksplodert. Så langt i år har vi utstedt flere finansieringsbevis til bolig enn på samme tid som i fjor, sier Bentestuen.

Les også: – Politikerne opptrer som hodeløse kyllinger

Les også: – Et symptom på et presset boligmarked

DNB har nå passert 650 milliarder kroner i utlån til boligformål. Og banken har et klart mål om å bli større innen dette segmentet.

– Vi jobber med en løsning der man skal kunne få innvilget lån mens man er på visning, uten at det er behov for saksbehandlere eller menneskehender for øvrig. Det er fullt mulig å realisere en slik løsning, sier Bentestuen.

Konserndirektøren poengterer at banken bevisst har valgt å satse tungt på unge låntakere.

– Det har vi gjort, selv om det kan innebære større risiko. I dag er det slik at vi ser at det er et todelt marked for de som skal kjøpe sin første bolig: de som får støtte fra foreldre eller besteforeldre, og de som ikke får det. Vi mener det er et samfunnsansvar å legge forholdene til rette for at alle skal ha den samme muligheten. At man har foreldre til å hjelpe til er bra for noen, men ikke så bra for de som ikke har denne støtten, sier Bentestuen.

Les også: – Jeg er bekymret for boligmangelen

Også seniorøkonom Øystein Dørum i DNB Markets er av den oppfatning at boligprisene skal videre opp.

– Men markedet er tredelt. Prisveksten vil være størst i Oslo. I de fleste delene av landet ellers vil det bli stabil prisutvikling. Til slutt har vi Stavanger-regionen, som er den rake motsetningen til Oslo.

– Vi tror imidlertid også at tilbudssiden skal opp, og dette vil kunne bremse prisveksten i de heteste områdene. Vi har tatt høyde for at styringsrenten skal ned ytterligere et hakk, noe som isolert sett vil være med på å bygge opp under fortsatt boligprisvekst, sier Dørum.

Les også: – Bankenes adferd forsterker toppene og bunnen i boligmarkedet

Powered by Labrador CMS