TYSK VOLUM: - Vi var involvert i flere store porteføljesalg i 2015, der vi koordinerte rådgivningen på juridisk side. Blant annet gjelder dette transaksjoner for Patrizia og Blackstone, sier BAHR-advokat Anne Sofie Bjørkholt.

BA-HR markerer seg sterkt i det tyske eiendomsmarkedet

Advokatfirmaet BA-HR hadde tidenes år i 2015, men ikke bare i Norge. Også i Tyskland var de en av de store spillerne.

Publisert

Med et volum på 112 milliarder kroner var BA-HR landets største eiendomsadvokat i 2015. Under IBA-konferansen i København i forrige uke var temaet blant annet internasjonalisering i det europeiske eiendomsmarkedet.

Et forhold som ble trukket frem var at den generelt økede aktiviteten i Norden og de mange salgene av nordiske holdingselskaper med eierskap til blant annet tyske eiendomsporteføljer. Her kommenterte advokat Thomas Müller fra advokatfirmaet Hengeler Mueller, som av mange anses best på eiendom i Tyskland, at advokatene også nå i stadig større grad beveger seg over landegrensene. For å illustrere dette trakk den tyske advokaten frem en referanse til norske advokater.

– Mitt inntrykk er at det norske advokatfirmaet BA-HR i fjor var blant de advokatfirmaene med det høyeste transaksjonsvolumet i det tyske eiendomsmarkedet, sa Mueller.

Les også: – Utenlandsk interesse fortsatt økende

Store porteføljesalgUttalelsen vakte naturlig nok en del oppmerksomhet, og en smule munterhet. Estate Nyheter har snakket med Anne Sofie Bjørkholt og Lars Kristian Sande fra BA-HR som var tilstede på konferansen.

– Årsaken til at Müller tok opp dette er nok at vi var involvert i flere store porteføljesalg i 2015, der vi koordinerte rådgivningen på juridisk side. Blant annet gjelder dette transaksjoner for Patrizia og Blackstone, sier Bjørkholt.

Disse transaksjonene fant sted gjennom salg av aksjene i norske holdingselskaper, som igjen eier omfattende eiendomsporteføljer i Tyskland.

– Vårt arbeid består i en slik sammenheng i koordinering av due diligence i de ulike jurisdiksjoner, og sammenfatning av partsposisjonene i de overordnede kontraktene.  Lokal due diligence gjøres av advokatfirmaer i den enkelte jurisdiksjon, men det koordineres av oss, sier hun.

Les også: Mye penger som søker trygge havner

Mer og mer vanlig innen eiendomDette er ikke en uvanlig måte å koordinere og gjennomføre transaksjoner på tvers av landegrenser, og i de siste årene har dette også blitt mer og mer vanlig innenfor eiendom.

– Denne type oppdrag gir regelmessig fin innsikt i de internasjonale markedene, noe som også får innflytelse på vår aktivitet i Norge. Generelt er den norske økonomien svært åpen, særlig innenfor bransjer som off-shore, shipping og havbruk. Norske aktører spiller sentrale roller i disse bransjene, noe som også medfører at advokatfirmaene tradisjonelt har betydelig erfaring med å sitte i lead på internasjonale engasjementet, sier Lars Kristian Sande fra BA-HR.

Transaksjonsåret 2016 har startet betydelig svakere enn 2015, men alle rådgiverne vi snakker med forteller at de jobber med mye.

Om BA-HR har flere internasjonale transaksjoner på gang kan de imidlertid ikke si noe om.

Les også: Meglerne tror på godt transaksjonsår

Powered by Labrador CMS