Vil selge nå

Oslo Havn KF ber om umiddelbar byutvikling og salg av Hans Jægers kvartal på Filipstad.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Utbyggingen på Filipstad har vært en ti år lang ørkenvandring, siden det første planforslaget for området ble sendt inn i 2006. Utbyggerne Oslo Havn KF og Rom Eiendom har vært i regelrett krangel med Plan- og bygningsetaten, der ett av de store stridstemaene har vært en tunnel over E18.

Dette er fortsatt den store uløste gåten, utbyggerne har som ufravikelig krav at de ikke skal finansiere en slik tunnel. Men Plan- og bygningsetaten har anbefalt et alternativ som omfatter E18-tunnel og toskipsløsning for byutvikling på Filipstad. Oslo Havn KF og Rom Eiendom har fremmet et alternativ 2, som Plan- og bygningsetaten fraråder.

FortgangPartene har siden 2013 nærmet hverandre, men nå har Oslo Havn KF mistet tålmodigheten og vil ha fortgang i utbyggingen. Havnestyret hadde 5. februar møte med den nye byrådslederen/byregjeringssjefen Raymond Johansen (Ap).

I et brev datert 10. februar til byrådsavdelingen for byutvikling, skriver havnedirektør Anne Sigrid Hamran (bildet) at på bakgrunn av møtet 5. februar, ber Oslo Havn KF om tillatelse fra byrådet til å iverksette en prosess for byutvikling og salg av Hans Jægers kvartal på Filipstad. Dette kvartalet ligger innerst/lengst øst på området, mot Tjuvholmen.

Hamran skriver i brevet at prosessen er planlagt gjennomført som en tilnærmet kopi av prosessen med byutvikling og salg av Tjuvholmen. Oslo Havn mener Tjuvholmen-modellen er en suksesshistorie, og salget her skjedde i en kombinert prosess, med både salg og byutvikling av området.

Klare for salgHavnestyret vedtok på et møte 15. oktober i fjor et omfattende program for hvordan det skulle legges til rette for salg av Hans Jægers kvartal.

«Havnestyret og administrasjonen er nå klare til å iverksette salgsprosessen», skriver Hamran i brevet. De legger til grunn at det ikke gjennomføres en nedgraving av E18 over Filipstad-området, altså det store stridstemaet.

Oslo Havn KF er nå klar til å presentere de første grovutkastene til «Prospekt» og «Rammeprogram» for en konkurranse om byutvikling av Hans Jægers kvartal. Og selskapet ber altså om å sette i gang en salgs- og utviklingsprosess av kvartalet, samt et møte med byrådsavdelingen for byutvikling for å tilrettelegge den videre prosessen.

– Smuldrer oppByplansjef Ellen de Vibe opplyste på Citykonferansen i forrige uke at hun ikke var kjent med brevet. Men de Vibe var veldig klar på at hun ikke ønsket en oppsplitting på Filipstad som Oslo Havn KF legger opp til.

– Vi trenger et avtaleverk som sikrer finansieringen, også opp mot Oslopakke 3. Slipper man til ett prosjekt, smuldrer det hele opp, advarte byplansjefen under en paneldebatt på konferansen om Filipstad-utbyggingen.

For detaljertAnne Sigrid Hamran var under debatten og i et innlegg inne på at reguleringen nå er veldig detaljert. Oslo Havn KF har derfor i påvente av en godkjent områdeplan for Filipstad satt i gang reguleringsplaner for delområdene i Hans Jægers kvartal.

– Vi trodde i 2006 at utviklingen på Tjuvholmen skulle fortsette sømløst over på Filipstad, som produserte en utrolig mengde av fine bygninger. Vi har spurt oss selv «Hvorfor har det stoppet opp, hva har vi gjort galt, hva er det vi har holdt på med?», sa Hamran på konferansen.

– Jeg mener områdereguleringen er altfor detaljert. Vi bruker forferdelig lang tid på å bli enige på et altfor tidlig tidspunkt, klaget havnedirektøren foran nærmere 500 fremmøtte.

Powered by Labrador CMS