VIL BLI MER EFFEKTIV OG LØNNSOM: - Bygg- og eiendomsnæringen har har et enormt uforløst potensiale som vi vil bidra til å ta ut, sier Sissel Leire, styreleder i Bygg21.

Inspirert av innovasjonsbedrifter

Publisert Sist oppdatert

 

Hva har en plusshus-skole, en nullutslippsbydel og en prefabrikkert teknisk modul til felles? Alle inspirerer Bygg21 i arbeidet for fremtidens bygg- og eiendomsnæring.

I forrige uke var Bygg21s styre samlet i Bergen for å sette i gang årets prosjekter – og å lære av foregangsprosjekter i regionen.– Vi har hatt fantastisk gode diskusjoner om fremtiden til norsk byggenæring, forteller styreleder i Bygg21 Sissel Leire.

Les også: Nye og konkrete tiltak lanseres

Foregangsaktører i BergenBlant aktørene de møtte var plusshuset Søreide skole, Zero Village Bergen og teknisk entreprenør Tevas. De delte sine erfaringer med Bygg21-styret.

– Nå ønsker vi å bygge videre på deres kunnskap. Vi ser at næringen har et enormt uforløst potensiale som vi vil bidra til å ta ut, fortsetter Leire.

Bygg21 arbeider for å gjøre byggenæringen mer effektiv, innovativ og lønnsom. Styret tar grep for å realisere målet om 20 prosent kostnadsreduksjon innen 2020. Med strategien «Sammen bygger vi fremtiden» har de konkretisert målene for produktivitet og bærekraft.– Skal vi nå målet om 20 prosent i 2020, er vi imidlertid avhengige av at tiltakene går fra strategi til virkelighet. Disse prosjektene gir verdifull innsikt i hvordan man gjør dette i praksis, sier Sverre Tiltnes, leder for Bygg21.

Les også: Langer ut mot byggebransjen

Les også: Studenter vil forvandle byggeplasser

Endringer skal lønne segI høst startet Bygg21 arbeidet med å reformere norsk bygg- og eiendomsnæring. Erfaringene fra prosjektene i Bergen blir med Bygg21 i det videre arbeidet.– Vi har mange spennende prosjekter på plakaten i 2016, og ser fram til å dele kunnskap med næringens aktører.

I løpet av 2016 vil Bygg21 blant annet legge frem en rapport om Effektivisering av plan og byggesak i Norge. Bygg21-lederen ser frem til å ta neste steg på veien mot en mer effektiv byggenæring.

– Vi bygger om en bransje i fart. Da er vi avhengige av at det lønner seg for aktørene å gjøre endringer. Derfor setter vi fokus på lønnsomhet og effektivisering, sier Tiltnes.

Les også: Bygge-Norge taper markedsandeler

Adopterte Bygg21-strategiEntreprenørbedriften Tevas tok Bygg21s strategi og gjorde den til del av sin egen. I sin strategi har Tevas slått fast at selskapet skal være innovativt, proaktivt og investere i utviklingen av produkter og systemer som reduserer byggetid og byggekostnader. Denne strategien resulterte i utviklingen av Prepart, en prefabrikkert teknisk takmodul som effektiviserer byggeprosessene.

– Takmodulen tillot en reduksjon i tidsbruk på hele 26 prosent, sier Ingunn Gjermundsnes i Tevas. Dermed har de allerede overgått ambisjonen nedfelt i Bygg21s strategi.

– Tevas viser at det er mulig å omsette teori til praksis, og samtidig spare penger på det. Det bekrefter at vår målsetning er gjennomførbar. Nå håper vi at hele bransjen tar lærdom av foregangsaktørene i Bergen, avslutter Sissel Leire.

Les også: De styrer Bygg21

Les også: Nytt styre og nytt mandat for Bygg21

Bygg21 har sitt mandat fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og jobber for og med bygg- og eiendomsnæringens offentlige og private virksomheter og organisasjoner.Bygg21s styre består av Sissel Leire (leder), styreleder, Kruse Smith Eiendom AS og Kruse Smith Entreprenør AS, Stig Bech (nestleder), partner, Advokatfirmaet BA-HR, Arne Giske, konsernsjef, Veidekke ASA, Siri Hunnes Blakstad, divisjonsdirektør, Reinertsen AS, Harald Nikolaisen, administrerende direktør, Statsbygg, Netten Østberg, divisjonsleder, Asplan Viak AS og Jon-Olav Sigvartsen, daglig leder, JOS-Bygg AS.

Powered by Labrador CMS