UNNGÅ UTBYTTESKATT: - Aksjonærlån beskattes som utbytte fra og med 7. oktober 2015. Renter på gamle lån som akkumuleres på hovedstolen anses som nytt lån og rammes av reglene, sier EY-advokatene Bente Halvorsen og Morten Christophersen.

Betal rentene nå!

Publisert Sist oppdatert

 

Nye regler innebærer at private aksjonærer som har lån fra eget selskap bør vurdere å betale rentene så fort som mulig.

Fra og med 7. oktober 2015, da statsbudsjettet ble lagt frem, ble det innført regler som innebærer at kreditt som ytes til personlige aksjonærer, skal regnes som utbytte for aksjonæren skattemessig. Det vil si at all kreditt blir beskattet som utbytte, selv om det privatrettslig er et lån. Også kreditt som gis indirekte fra selskap til aksjonær rammes av de nye reglene.

Siden 2006 er lån til aksjonærer mer en tredoblet, og mange har benyttet denne ”muligheten” til å utsette beskatningen. Det har vært vanskelig for skatteetaten å skille mellom det som er reelle lån og det som i realiteten er utbytte. De nye reglene fjerner denne tilpasningsmuligheten og vil være enklere å praktisere for skatteetaten.

Les også: Flere forsikrer seg

Les også: Ny dom om mva og tap på fordring

Renter for 2015Renter på lån til aksjonær som har påløpt i 2015, kan tenkes å være forfalt allerede 31. desember. Dette vil imidlertid avhenge av den konkrete avtale som foreligger.

Når rentene er forfalt men ikke betalt, vil disse kunne anses som kreditt ytet til personlig aksjonær og som derfor skal beskattes som utbytte. For å unngå at rentene anses som forfalt, vil det være fordelaktig å fastsette en «armlengdes» betalingsfrist enten direkte i låneavtalen eller i påkrav som sendes aksjonæren.  Det er vår oppfatning at 2-3 uker må anses å være akseptert i denne forbindelse.

Betaling av renter for 2015 i forbindelse med regnskapsavleggelsen medfører at rentene behandles som kreditt fra selskapet og som utbyttebeskattes. For å unngå dette, bør rentene betales NÅ.

Les også: Nye regler for eiendomsmeglere

Dropp mellomregningskonto og private utleggFra og med 7. oktober 2015 er det vår oppfatning at man bør være ekstra forsiktig med å ha mellomregningskonto med egne selskaper for å unngå utbyttebeskatning. Aksjonærer må derfor blant annet unngå å komme i situasjoner hvor selskapet betaler private regninger. Utlegg selskapet betaler for sine aksjonærer vil som utgangspunkt bli ansett som kreditt ytet til personlig aksjonær og beskattet som utbytte.

Vi har erfart at mange gjør opp mellomværende med selskapet ved årsskiftet eller i forbindelse med årsoppgjøret.  Det er naturlig å anta at skattemyndighetene ikke vil akseptere en slik netto kredittstillelse i løpet av året, men beskatte hvert enkelt opptrekk i løpet av året som utbytte. Basert på dette bør man unngå at det etableres mellomværende mellom selskap og aksjonær der selskapet er kreditor.

Les også: Konvertering til bolig – hva med skatten?

Gamle lån rammes ikke, men…Det er kun lån som tas opp fra og med 7. oktober 2015 som omfattes av de nye reglene. Gamle lån rammes altså ikke. Derimot anes økning av saldo på gamle lån som nytt lån, og det nye opptrekket rammes av de nye reglene. Basert på uttalelser fra Skattedirektoratet (SKD) om håndtering av renter og lån i andre sammenhenger kan vi forvente at også renter som legges til hovedstolen, og forsinket betaling av renter og avdrag, vil kunne bli ansett som nye lån som utbyttebeskattes etter de nye reglene.

Vi har erfart at det foreligger flere uklare eller muntlige låneavtaler mellom selskaper og private aksjonærer.  Basert på en uttalelse fra SKD fra 2014, kan det se ut som vesentlige  endringer i gamle låneavtaler kan medføre at lånet blir ansett som et nytt lån, og følgelig beskattet etter de nye reglene.

Ved videreføring eller forlengelse av lån som er forfalt, vil det samlede lånet anses som nytt lån og som derfor rammes av de nye reglene om utbyttebeskatning.

Les også: Eiendomsskatt på kunstig høye verdier

Hva skjer ved tilbakebetaling?Kontraktsrettslig, selskapsrettslig, regnskapsmessig og formuesskattemessig anses lånet som et lån – de nye reglene gjelder kun den inntektsskattemessige håndteringen. Det betyr at lånet fortsatt skal nedbetales på vanlig måte.

For skatteformål blir nedbetalingen ansett som økning av skattemessig innbetalt kapital og økning av skattemessig inngangsverdi, som igjen kan tas ut skattefritt på et senere tidspunkt. Aksjonæren får i realiteten en «til gode lapp» på selskapet som kan benyttes for å unngå skatt på fremtidig utbytte. Selv om skattlagte aksjonærlån rapporteres i selskapets aksjonærregisteroppgave, må aksjonæren også selv holde oversikt over sine skatteposisjoner/»til gode-lapp».

Les også: – En fornærmelse mot eiendomsbransjen

Les også: – Ugunstige skatteregler for utleieboliger

Noen unntakKreditt eller sikkerhetsstillelse fra bank er naturlig nok unntatt – også til bankens aksjonærer. Videre er det unntak for lån fra arbeidsgiver til arbeidstaker som ikke har mer enn fem prosent av aksjene i selskapet eller ikke har mer enn fem prosent av stemmene på generalforsamlingen.  I tillegg er det unntak for kreditt under kr 50 000 fra arbeidsgiver til arbeidstaker dersom lånet er forskudd på utlegg arbeidstakeren har i forbindelse med arbeidet.

Utbyttebeskatning

For inntektsåret 2015 innebærer utbyttebeskatning på lån at den delen av lånet, eventuelt sammen med ordinært utbytte, som overstiger skjermingsfradraget, skattlegges som alminnelig inntekt med en skattesats på 27 %.

For inntektsåret 2016 innebærer utbyttebeskatning at den delen av lånet som overstiger skjermingsfradraget, skal oppjusteres med et faktortall på 1,15 som medfører at utbytte beskattes på aksjonærens hånd med 28,75 %.

Artikkelforfatterne er advokater i EY

Les også: Glemt å tinglyse?

Powered by Labrador CMS