INGEN VED SIDEN: Eiendomsadvokat Stig Bech i BA-HR topper Finansavisens advokatundersøkelse innen fast eiendom, og BA-HR rankes også som det beste advokatfirmaet innen samme kategori.

Vi er inne blant topp-fem transaksjonsland i Europa

Publisert Sist oppdatert

 

At 2015 var et godt transaksjonsår har de fleste fått med seg, men at Norge også markerte seg blant de beste landene i Europa kommer kanskje som en overraskelse på en del.

Det meste tyder på at Norge i 2015 hadde et av de største transaksjonsvolumene for eiendom i Europa, det viser blant annet en oversikt fra Cushman & Wakefield Capital Markets for tredje kvartal. Ved årets slutt er det grunn til å anta at det største markedet var i UK, etterfulgt av Tyskland og Frankrike. Norge rangeres trolig på en uvanlig sterk femteplass, omtrent på nivå med Sverige.

Innlemmet i det europeiske fellesskapStig Bech i BA-HR har vært rådgiver i en stor del av transaksjonene. Hans reaksjon er at den gode Europa-plasseringen ikke er helt uventet.– Kanskje skal man tolke det som den endelige bekreftelsen på at Norge er innlemmet i det gode europeiske fellesskap, sier Bech.– Vi har jo sett utviklingen over tid, ikke minst en styrket internasjonal interesse. Forklaringene til dette er mange, det har vært et sammenfall av flere gunstige omstendigheter. Blant de mange faktorene som kan nevnes er fondsporteføljer i avviklingsfasen, fravær av alternative investeringsmuligheter, trygghet rundt det norske makrobildet – også uavhengig av oljen, rentesituasjonen, gunstig valutautvikling – og ikke minst et svært åpent og velregissert marked stimulert av kunnskapsrike meglere, sier han.

Blant de beste i Europa?Gode transaksjonstall gir også gode tall for advokatfirmaene.– Både vi i BA-HR og mange av våre kolleger har hatt sitt beste år så langt. Vi hadde i BA-HR i fjor et transaksjonsvolum på 112 milliarder til sammen, da tar vi bare med direkte bistand til selger eller kjøper i transaksjoner signert eller closet i 2015. Av dette gjelder 80 milliarder norske eiendommer, mens de resterende 32 milliardene gjelder eiendom i utlandet eiet av norske strukturer, sier Bech.Det norske transaksjonsmarkedet var i 2015 rekordhøyt og BA-HR har hatt en finger med i svært mange av transaksjonene. Det er derfor ikke usannsynlig at advokatfirmaet er blant de største advokatfirmaene i Europa på juridisk eiendomsrådgivning.– Det høres ikke ulogisk ut, sier Bech som svar på vår teori. Dersom det er riktig, så er det selvfølgelig veldig morsomt. Jeg tror imidlertid det er vanskelig å finne mer konkrete tall rundt dette. Her er det lite tilgjengelig informasjon om firmaenes volumer, sier Bech.

Dypt inne i 2016For BA-HR er det imidlertid ikke mye tid til å sole seg i glansen over de gode tallene for 2015.– Vi tar oss to minutter til å glede oss over 2015, og etter denne samtalen går vi til det dramatiske skritt å kjøpe inn bakervarer til neste avdelingsmøte. For egen del er imidlertid fokuset for lengst dypt inne i 2016. Mitt fravær av indre ro gir ikke grunnlag for langvarig gledesrus. Her er det bare å brette opp det som er av skjorteermer og jobbe enda hardere enn i fjor, sier Bech.En fin ting ved inngangen til 2016 er ifølge Bech at de nå har bøttevis av nye erfaringer, ikke minst med de internasjonale aktørene.– Den skal vi, sammen med klienter, meglere og advokatkolleger, bruke som fundament for enda et kvalitetsrykk i det norske markedet i 2016. Gode og grundige prosesser, forutsigbarhet og konstruktiv dialog vil være stikkordene, sier Bech.

 

 

 

Powered by Labrador CMS