– Vi trenger obligatorisk tilstandsrapport

Publisert Sist oppdatert

– Norges desidert største forbrukerproblem er mangel på tilstandsrapport ved salg av bolig, sier Deloitte-advokat Thorvald Nyquist.

En meningsmåling utført av Norstat for Deloitte viser at åtte av ti nordmenn er sterkt bekymret for tekniske mangler ved huskjøp og ønsker at det innføres obligatorisk tilstandsrapport.

Les også: Ble tilbudt 5000 kroner for eiendom

Bedre enn verdi- og lånetakstIfølge Nyquist vil et lovpålagt krav om tilstandsrapport kunne løse opp mot 75 prosent av slike unødvendige tvister mellom kjøper og selger.

– Med en slik rapport vet kjøperen mye mer om hva hun eller han kjøper, mens selgeren er tydelig på hva hun eller han selger. Dagens mye anvendte verdi- og lånetakst er svært lite egnet som en teknisk rapport om bygget, selv om mange kjøpere tror nettopp det, sier han til HegnarOnline.

Kjøpers marerittHver eneste dag blir rundt 50 selgere og kjøpere uenig om boligens tilstand. Det er særlig i tilfeller der kjøper oppdager en teknisk svikt ved eiendommen. Så mange som rundt en fjerdedel av alle huskjøp ender i en form for konflikt, og da er det ikke rart at «skjulte feil eller mangler ved huset» topper kjøpernes bekymringsliste når de skal kjøpe. Hele 66 prosent er bekymret for dette, viser studien fra Norstat.

Les også: Ikke overrasket over boligprisvekst

Departementet må handleEn slik rapport vil kanskje koste selger rundt 10.000 kroner, mot 3-4000 for verdi- og lånetakst i dag, tror Nyquist. Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har hatt en utvalgsrapport på bordet siden 2009, men på grunn av dissens i flere sentrale spørsmål er prosessen forsinket.

– Det har nå gått mer enn tre år og opp mot 60.000 nye boligkrangler siden utredningen var klar. Det skjer lite. Jeg skjønner ikke hva myndighetene venter sånn på, sier Nyquist.

Les også: – Byggebransjen har mye å lære av Ikea

Powered by Labrador CMS