Skjermer næringslivet

Kommunene gis et nytt utskrivningsalternativ der de får anledning til å skattlegge all eiendom i kommunene unntatt næringseiendom.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkommer av regjeringens forslag til statbudsjettet for 2012. Kommunene kan dermed skattlegge bolig- og fritidseiendom, samtidig som det lokale næringslivet skjermes. For statsbudsjettet i fjor foreslo den rødgrønne regjeringen å ilegge skatt på alle typer næringseiendom.

Stoltenberg-regjeringen foreslår også justeringer i eiendomsskatten for kraftverk, som skal sikre vertskommunene en større andel av inntektene i kraftsektoren sammenliknet med dagens system.

Videre øker avskrivningssatsen for bygg og anlegg med kort levetid. I revidert nasjonalbudsjett for 2011 varslet regjeringen at Finansdepartementet ville vurdere avskrivningssatsene for visse produksjonsanlegg i industrien.

Regjeringen skriver i statsbudsjettet for 2012 at de imøtekommer behovet for å klargjøre disse reglene. Finansdepartementet vil at driftsmidler i saldogruppen for bygg og anlegg skal kunne avskrives med en forhøyet sats på 10 prosent dersom brukstiden ikke må anses å overstige 20 år. Tidligere sats var 8 prosent. 

Stoltenberg-regjeringen presiserer også at det i skatteloven skal hjelpe- og tilleggsinstallasjoner i industrianlegg mv. avskrives i bygg- og anleggsgruppen. Bakgrunnen for det er to rettssaker den senere tiden.

Spørsmålet her har vært om slike driftsmidler, som antas å ha en levetid på om lag 20 år, skal avskrives i saldogruppen for maskiner der satsen er 20 prosent, eller i saldogruppen for anlegg der satsen er 4 prosent.

Forslaget vil ifølge regjeringen gjøre avskrivningssatsene mer i tråd med prinsippet om at skattemessige avskrivningsregler skal gjenspeile driftsmidlenes faktiske verdifall, samtidig som man unngår å komplisere skattesystemet unødig.

Endringen vil gi skattelette på 107 millioner kroner påløpt i 2012.

Powered by Labrador CMS