Estate Nyheter

Nyheter – Norge

Olaf_Vangstein_main

– Glansdagene definitivt over

Torgeir Hågøy

tirsdag 19. juli 2011 10:01 (Oppdatert 19. juli 2011 10:01)

I løpet av de siste årene har det vært en dramatisk utvikling for en rekke av distriktshotellene her i landet. Det er særlig de som engang ble benevnt som «høyfjellshoteller eller turisthoteller» og som ligger utenfor de store destinasjonene som virkelig har fått smaken på vedvarende nedgangstider.
– Også på de kjente destinasjonsområder ser man nedgang. Det er på sin plass å hevde at slike hotellers glansperioder er over for alltid, sier Olaf Vangstein i Nordic Hotel Consulting.

Stengte dører
Flere av våre tradisjonsrike og gode og lønnsomme hoteller, har i løpet av de siste årene stengt sine dører eller blitt stengt på grunn av konkurs.
– Bolkesjø Hotell var frem til åpningen av Gardermoen et av landets ledende konferanse-, messe- og landsmøte- hoteller. Sammen med søster/datterhotellet Gran Hotel, var dette et høyst attraktivt sted for store arrangementer. Hotellet har ikke gått konkurs, men er i dag stengt på andre året, og åpner nok aldri igjen som et tradisjonelt hotell. Bolkesjø er nå leid ut til Aberia Healthcare AS og skal være et tilbud innen kreftbehandling, sier Vangstein.
Sanderstølen på Golsfjellet, Spåtind i Nord- Torpa, Bergstaden på Røros, Sjusjøen Høyfjellshotell, Rondeslottet, Solfonn, Actif i Ål og Hemsedal er et lite utvalg av hotellkonkurser siden mai 2009.
– Listen over hotellkonkurser i Brønnøysundregistrenes konkursoversikt er lang og vond lesing, sier Vangstein.

Hodet over vannet
Utover dette påpeker Vangstein at det er en rekke hoteller som foreløpig har «hodet over vannet», men som har hatt dramatisk nedgang i omsetningen i løpet av de siste årene. 
– Quality Fagernes Hotell er et eksempel. I sin tid var dette et meget populært kurshotell og et hotell med godt tilsig av turister i turistsesongen. I år 2000 hadde hotellet cirka 45 millioner kroner i omsetning. I 2009 var den falt til rundt 30 millioner kroner, sier Vangstein.
Highland Hotell på Geilo har omtrent samme nedgang. Det er med andre ord noen av destinasjonshotellene som også lider. Fefor Hotel på Vinstra, er et annet eksempel.
– På fem år har omsetningen falt med 36 prosent. Listen med slike eksempler er svært lang. Et siste eksempel kan være Gautefall, som har gått ned fra cirka 70 millioner kroner i 2006 til 40 millioner kroner i 2010, sier Vangstein.

Siste nyheter Estate Norge

Vil innvilge boliglån på visning

Nyheter / fredag 27. mai 2016

Pareto Bank børsnotert

Nyheter / fredag 27. mai 2016

– Vi kommer til å se korreksjoner fremover

Nyheter / fredag 27. mai 2016

Buck ny styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund

Nyheter / fredag 27. mai 2016

Ny Betonmast-kontrakt

Nyheter / torsdag 26. mai 2016

Nytt kontorprosjekt på Helsfyr

Nyheter / torsdag 26. mai 2016

Siste nyheter fra Estate Vest-Norge

Aibel fornyer i Stavanger, men halverer arealet

Nyhet / fredag 27. mai 2016

– Det er ingen hemmelighet at Aibel har redusert antallet ansatte. De har derfor redusert arealet sitt hos oss også. Dette har [...]

Bergenser skal lede landets eiendomsmeglere

Nyhet / fredag 27. mai 2016

Buck etterfølger Tormod Boldvik som har sittet som styreleder de fire siste årene (to perioder). Buck (42) er utdannet [...]

De verste skrekkscenariene har ikke oppstått – så langt

Nyhet / fredag 27. mai 2016

– Vi har så langt sett relativt små virkninger av endringene i Plan- og bygningsloven, sier byggesakssjef i Bergen kommune, [...]

Hver fjerde bedrift vurderer permitteringer

Nyhet / torsdag 26. mai 2016

Bakgrunnen for kravet er en undersøkelse EBA Vestenfjelske har utført blant lederne i sine medlemsbedrifter. [...]

Byggesaksgebyr – krever kommunen mer enn de har rett til?

Nyhet / torsdag 26. mai 2016

  Av arkitekt Anne Carlsen – Forum  Arkitekter  og advokat Lars S. Alsaker – Advokatfirmaet Steenstrup Stordrange [...]

Første steget i å gjøre Bergen til verdens marine hovedstad

Nyhet / onsdag 25. mai 2016

– Ambisjonen for den marine klyngen er at Bergen skal bli verdens marine hovedstad. Man vil aldri klare å samle alle aktørene [...]

Nyhetsbrev Norge

Få det beste av Estate Media i din innboks