– Glansdagene definitivt over

Publisert Sist oppdatert

I løpet av de siste årene har det vært en dramatisk utvikling for en rekke av distriktshotellene her i landet. Det er særlig de som engang ble benevnt som “høyfjellshoteller eller turisthoteller” og som ligger utenfor de store destinasjonene som virkelig har fått smaken på vedvarende nedgangstider. – Også på de kjente destinasjonsområder ser man nedgang. Det er på sin plass å hevde at slike hotellers glansperioder er over for alltid, sier Olaf Vangstein i Nordic Hotel Consulting.

Stengte dørerFlere av våre tradisjonsrike og gode og lønnsomme hoteller, har i løpet av de siste årene stengt sine dører eller blitt stengt på grunn av konkurs. – Bolkesjø Hotell var frem til åpningen av Gardermoen et av landets ledende konferanse-, messe- og landsmøte- hoteller. Sammen med søster/datterhotellet Gran Hotel, var dette et høyst attraktivt sted for store arrangementer. Hotellet har ikke gått konkurs, men er i dag stengt på andre året, og åpner nok aldri igjen som et tradisjonelt hotell. Bolkesjø er nå leid ut til Aberia Healthcare AS og skal være et tilbud innen kreftbehandling, sier Vangstein. Sanderstølen på Golsfjellet, Spåtind i Nord- Torpa, Bergstaden på Røros, Sjusjøen Høyfjellshotell, Rondeslottet, Solfonn, Actif i Ål og Hemsedal er et lite utvalg av hotellkonkurser siden mai 2009. – Listen over hotellkonkurser i Brønnøysundregistrenes konkursoversikt er lang og vond lesing, sier Vangstein.

Hodet over vannetUtover dette påpeker Vangstein at det er en rekke hoteller som foreløpig har “hodet over vannet”, men som har hatt dramatisk nedgang i omsetningen i løpet av de siste årene.  – Quality Fagernes Hotell er et eksempel. I sin tid var dette et meget populært kurshotell og et hotell med godt tilsig av turister i turistsesongen. I år 2000 hadde hotellet cirka 45 millioner kroner i omsetning. I 2009 var den falt til rundt 30 millioner kroner, sier Vangstein. Highland Hotell på Geilo har omtrent samme nedgang. Det er med andre ord noen av destinasjonshotellene som også lider. Fefor Hotel på Vinstra, er et annet eksempel. – På fem år har omsetningen falt med 36 prosent. Listen med slike eksempler er svært lang. Et siste eksempel kan være Gautefall, som har gått ned fra cirka 70 millioner kroner i 2006 til 40 millioner kroner i 2010, sier Vangstein.

Powered by Labrador CMS