Alt kan skattlegges

Alle typer næringseiendom kan nå ilegges eiendomsskatt hvis regjeringens forslag i statsbudsjettet går igjennom.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Og det er det mye som tyder på at det gjør, ettersom den rødgrønne Stoltenberg-regjeringen har flertall i Stortinget. Kommunene skal med regjeringens forslag gis adgang til å likebehandle ulike typer næringseiendom ved utskriving av eiendomsskatt.  I dag kan bare eiendomsskatt på all næringseiendom utskrives om det også legges eiendomsskatt på all annen eiendom, som boliger. Dagens regelverk gjør at kommunene kan velge mellom bare “verk og bruk”, det vil si produksjonslokaler og industrieiendom, og kombinasjonen “verk og bruk og bymessig strøk”, som også omfatter næringseiendom brukt av tjenesteytende virksomhet og boliger i bymessige strøk.

Det er altså ikke mulig nå å legge eiendomsskatt på næringseiendom i tjenesteytende virksomhet, som kontorer, butikker og hoteller, uten samtidig å ta med seg annen type eiendom, herunder boliger. Derimot er det mulig å bare legge eiendomsskatt på industrieiendom.  – Med den endringen som nå er foreslått, vil det bli mulig å legge eiendomsskatt på all næringseiendom, det vil si både industri og tjenesteytende eiendom, uten samtidig å ramme boliger. Antakelig har ønsket om ikke å ramme boliger, det vil si velgerne, gjort at kommuner til nå har vært tilbakeholdne med eiendomsskatt på næringseiendom utenfor industrien. Den bekymringen faller nå bort, sier partner Anne Sofie Bjørkholt (bildet) i advokatfirmaet BA-HR til NEnyheter. Hun tror forslaget blir vedtatt.– Sett i sammenheng med kommunenes økonomi, kan nok eiendomsskatt på all næringseiendom bli populært i flere kommuner. Taksering vil skje våren 2011. Leiekontraktens bestemmelser om hvem som dekker eiendomsskatten, blir dermed stadig viktigere, kommenterer Bjørkholt.

Men næringsdrivende i Høyre-kommunene Bærum og Asker kan puste lettet ut. Bærum-ordfører Odd Reinsfelt (H) avviser kontant forslaget overfor Budstikka.no. Ordfører-kollega Lene Conradi (H) har ikke fått satt seg inn i budsjettet, men stiller seg undrende til skatteforslaget.

– Skal vi straffe næringslivet, nå? I Asker har vi hatt en klar politikk på ikke å innføre eiendomsskatt. Riktig nok er kommunen blitt fratatt selskapsskatten vi tidligere hadde inntekter fra. Den går nå rett til staten. Men vi har alltid vært tydelige på vi vil ikke innføre eiendomsskatt, sier Conradi til Budstikka.no

Eiendomsskatt på næringseiendom kan gi Bærum kommune store inntekter, men Reinsfelt ”vil ikke et øyeblikk vurdere å innføre det”.

Powered by Labrador CMS